Кремль і Волож поділили "Яндекс": Засновник компанії повернувся до управління бізнесом після скасування санкцій ЄС

волож

Засновник російського ІТ-гіганта "Яндекс" Аркадій Волож повернувся до керівництва своєю компанією після завершення угоди з її розділення.

В рамках угоди зареєстрована у Нідерландах холдингова компанія Yandex NV завершила продаж свого бізнесу у Росії, повідомляє Bloomberg із посиланням на заяву компанії.

Після затвердження цього рішення акціонерами Yandex NV змінить назву на Nebius Group, щоб уникнути асоціацій з Росією. Нідерландська компанія планує зосередитися на розробці технологій для безпілотних автомобілів, хмарних сховищ, управління великими даними і ed-tech.

За словами джерел агентства, засновник "Яндекса" Аркадій Волож особисто контролюватиме цей процес, повернувшись на посаду головного виконавчого директора компанії після скасування у березні європейських санкцій щодо нього.

На початку 2024 року Yandex NV домовилася про продаж свого російського бізнесу за 475 мільярдів рублів ($5,4 мільярда) консорціуму російських компаній. Грошовий компонент угоди був завершений у травні, а передачу акцій фіналізували на початку липня.

Як засновник "Яндекса" позбувся санкцій

Волож пішов з посади керівника "Яндекса" після того, як у 2022 році Європейський Союз запровадив проти нього санкції за роль компанії в просуванні російської пропаганди та дезінформації про війну. Після цього розпочалися переговори про розділення компанії.

У лютому 2024 року Волож остаточно домовився з російською владою про розділ "Яндекса".

Нідерландська компанія Yandex N.V продасть російський бізнес погодженим Кремлем покупцям за 475 млрд рублів ($5,21 млрд), але збереже за собою портфель міжнародних підприємств та інших неросійських активів, включаючи: Nebius AI, Toloka AI, Avride, TripleTen, дата-центр у Фінляндії і міноритарні інвестиції у інші технологічні підприємства. Волож хоче продовжити керувати міжнародними проєктами.

Перед цим восени 2023 року Волож вперше розкритикував російське повномасштабне вторгнення в Україну і прибрав всі згадки про Росію із своєї біографії. За даними Financial Times, вже за кілька днів після цієї заяви юристи Воложа подали прохання до ЄС про скасування санкцій.

Однак у вересні 2023 року Євросоюз продовжив дію санкцій проти засновника "Яндекса". Але у березні 2024 року Аркадія Воложа виключили із санкційного списку Європейського Союзу.

Автор: Михайло Орлюк