Сербія відмовилась від прискореної видачі громадянства росіянам після погроз Єврокомісії

вучич,путін

Влада Сербії переглянула свій намір прискорити видачу громадянства росіянам після того, як ЄС попередив країну, що це може стати підставою для скасування безвізу.

У квітні уряд Сербії вніс на розгляд парламенту законопроєкт, згідно з яким подати заяву на громадянство зможуть іноземці, які мали офіційне право на проживання та працювали в країні всього рік, пише Financial Times.

Наразі для отримання сербського паспорта необхідно прожити в країні не менше п’яти років.

Проте Єврокомісія попередила владу країни, що у випадку ухвалення цього законопроєкту може призупинити безвізовий режим із Сербією "з метою запобігання та пом’якшення можливих ризиків безпеки для ЄС". Єврокомісія також нагадала, що минулого року дала "чіткі рекомендації" Белграду "відмовитися чи утриматися від ухвалення схем громадянства за інвестиції".

Після цього радник уряду Сербії у розмові з виданням зазначив, що законопроєкт про спрощене надання громадянства був "просто пропозицією", яку "не було прийнято".

Читайте також: Сербська авіакомпанія збільшить кількість рейсів до Угорщини задля зручності росіян

FT зауважує, що новини про спрощення отримання громадянства Сербії широко обговорювалися у російськомовних соціальних мережах протягом останніх кількох тижнів, коли нова хвиля емігрантів готується переїхати до Сербії в надії незабаром переїхати до інших європейських країн. У Сербії вже знаходиться близько 200 тисяч громадян Росії.

Протягом останнього року Брюссель безуспішно намагався змусити Белград запровадити санкції проти Росії, а також заборонити прямі авіарейси з країни.