Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про відновлення е-декларування

парламент,рада,вру,верховна

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №9534 про відновлення е-декларування.

За відповідний законопроєкт проголосувало 299 депутатів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як уточнив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, посадовці (крім військових і подібних посад у секторі оборони) мають подати раніше не подані декларації за 2021-2022 роки упродовж 90 днів з моменту набрання чинності законом.

Військові, посадовці на окупованих територіях чи територіях ведення бойових дій – подають декларацію лише після звільнення, повернення в пункт постійної дислокації (крім ротації), демобілізації, деокупації території тощо.

Також відновлюються повноваження НАЗК щодо перевірки декларацій.

Окрім того, потрібно декларувати місце проживання посадовця під час війни, оскільки НАЗК має перевіряти баланс доходів/витрат на користування нерухомістю.

Публічний доступ до реєстру декларацій має бути поновлено, проте із обмеженнями. Наразі вдалося досягти такого компромісу: з міркувань безпеки пропонується обмежити доступ до інформації про населений пункт, де розташоване майно, а також про ідентифікуючі дані третіх осіб, вказаних у декларації. Проте подати ці дані декларанти муситимуть, а НАЗК і НАБУ чи САП зможуть їх перевірити.

Після завершення воєнного стану усі відомості (крім персональних даних, що вважалися конфіденційними і до війни) будуть відкриті.

До того ж заповнення декларації стане зручнішим. Дані з інших реєстрів "підтягуватимуться" у акаунт декларанта, полегшуючи заповнення декларації. Разом із тим декларант буде зобов’язаний перевірити достовірність усіх даних і додати те, чого немає у реєстрах.

Водночас, у законопроєкт була додана компромісна норма щодо декларування орендованого майна. Йдеться про те, що декларуванню не підлягатиме об’єкт із ринковою вартістю користування до 50 прожиткових мінімумів (наразі трохи менше 130 тис. грн) за весь час користування.