МЗС розкритикувало намір п’яти країн ЄС продовжити заборону на імпорт зерна

зерно,жнива

Міністерство закордонних справ відреагувало на рішення Словаччини, Болгарії, Польщі, Румунії та Угорщини підтримати продовження заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня, коли спливає дія відповідного обмеження ЄС.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС.

У відомстві назвали "категорично неприйнятним" продовження торговельних обмежень на імпорт зерна з України після 15 вересня.

"Викликають повне нерозуміння й наміри додати до переліку заборонених до імпорту товарів і інші категорії української продукції. Такі односторонні обмеження не відповідають духу й букві Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС", – йдеться у повідомленні.

МЗС закликало Євросоюз і п’ять причетних країн "знайти збалансоване рішення на основі законодавства ЄС та Угоди про асоціацію", підкресливши, що деякі з цих держав отримали "посилене фінансування відповідних секторів із європейського бюджету".

Як повідомлялось, міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини домовилися про підтримку подальшої заборони ЄС на імпорт українського зерна після 15 вересня.

У травні Європейський Союз дозволив п’ятьом сусідам України заборонити внутрішні продажі української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. Ця заборона має закінчитися 15 вересня.