Експорт українського зерна "не ламає" польський ринок,

зерно,українське,зернові

Ціни на пшеницю для польських та українських сільгоспвиробників мають велику різницю.

Про це повідомив доцент Київської школи економіки (KSE) Олег Нів’євський за результатами проведеного дослідження.

"Різниця між співставними цінами для польських та українських сільгоспвиробників (на прикладі пшениці)... Два доволі цікавих висновки просто з графіка цін: польські фермери наразі майже в два рази мають більшу виручку. Чому – причини всім відомі. Ми у війні, логістика дуже дорога, ризики, обмежені експортні можливості тощо; динаміка польських цін загалом відповідає динаміці світових цін", – заявив Нів’євський.

Він додав, що "не видно, щоб наш експорт їм "ламав" ринок".

Раніше повідомлялося, що Польща підготувала транзитні коридори, завдяки яким українське зерно може експортуватися в ті країни, які його потребують.

Як повідомлялося, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС.

Водночас у повідомленні Єврокомісії зазначається, що Україна погодилася запровадити певні правові заходи (наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

У відповідь Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, відповідно до правил та процедур вирішення спорів в рамках Угоди про заснування Світової організації торгівлі (СОТ).

Автор: Галина Ялівець