Ексочільник "Нафтогазу" Коболєв став радником президентки Молдови

суд,коболєв

Ексголова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв став радником президентки Молдови Маї Санду і бере участь у процесі аудиту боргів республіки перед російським "Газпромом".

Про це він повідомив 6 жовтня під час засідання Вищого антикорупційного суду, який розглядав продовження Коболєву запобіжного заходу.

"Ці обов’язки (у межах запобіжного заходу, – ред.) відносно сильно шкодять мої здатності як працювати, так і виконувати завдання, які є важливими для забезпечення енергетичної безпеки України та деяких країн Європи. Оскільки я є радником президента Молдови, я допомагаю цій країні завершити процес аудиту боргів перед "Газпромом" і фактично зняти газовий зашморг", – сказав Коболєв.

Утім, ВАКС ще на місяць продовжив дію запобіжного заходу Коболєву у вигляді застави у розмірі 107 млн₴

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан раніше заявив, що уряд Молдови не виплачуватиме російському "Газпрому" борг, який російська сторона оцінювала у близько $800 млн, оскільки незалежний аудит не підтвердив цю суму.

За результатами аудиту уряд Молдови пропонує виплатити "Газпрому" всього $8,6 млн для врегулювання питання про історичний борг Молдови за газ.

Крім того, аудитори виявили, що "Газпром", як де-факто контролюючий акціонер Moldovagaz, сприяв накопиченню боргів молдовської компанії та порушував зобов’язання щодо постачання газу, тому Moldovagaz може пред’явити претензії і до російської компанії.

Згідно з укладеною у листопаді 2021 року угодою, Moldovagaz та "Газпром" до 1 травня 2022 року мали підписати договір про врегулювання історичної заборгованості. До цього часу молдавська сторона мала провести незалежний аудит цієї заборгованості.

Автор: Юлiя Недашківська