Перші державні компанії почали продавати активи через Prozorro

прозорро

Акціонерні товариства з державною часткою 100% почали реалізацію своїх активів за новими правилами через онлайн-аукціони в державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі".

Як повідомляє Міністерство економіки України, перші сім державних АТ, які оголосили електронні торги з продажу та оренди майна – "Укрпошта", Національна суспільна телерадіокомпанія України, "Укрзалізниця", "Укрбуд", "Украгролізинг, "ВСМПО Титан Україна" та Об’єднана гірничо-хімічна компанія.

Ці державні АТ оголосили вже майже 450 онлайн-аукціонів в системі "Прозорро.Продажі". Із них – майже 250 електронних торгів з продажу активів та ще 200 – з оренди майна цих акціонерних товариств.

Загальна стартова сума виставлених на торги активів складає понад чверть мільярда гривень.

Серед виставлених на торги активів – нежитлові будівлі, виробничі потужності, будівлі поштових відділень, офісні приміщення в Києві, Одесі, Кропивницькому, Житомирі, Ужгороді та інших містах.

Участь в аукціонах, оголошених державними АТ, може брати кожен охочий, в тому числі іноземні громадяни. Для цього потрібно зареєструватись на одному з акредитованих в системі "Прозорро.Продажі" майданчиків та подати заявку на участь в обраному аукціоні.

Змагатися за державні активи АТ заборонено громадянам та юрособам Росії.

два місяці тому з набранням чинності відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Вона передбачає, що відтепер згідно з чинним законодавством такі акціонерні товариства продаватимуть та здаватимуть в оренду свої активи на державних онлайн-аукціонах Прозорро.Продажі.

Раніше державні АТ не були зобов’язані продавати через конкурентні електронні торги своє майно, а визначали способи відчуження та оренди у власних порядках згідно з законодавством про діяльність АТ.

Автор: Галина Ялівець