Голова Нацбанку пояснив падіння курсу гривні до історичного мінімуму

пишний

Ослаблення офіційного курсу гривні останніми днями пов’язане із сезонними факторами.

Про це голова Національного банку Андрій Пишний заявив на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

"Наразі ми є свідками вже звичайного довоєнного часу для нас процесу сезонності, коли під кінець року потреба у валюті зростає. Відбувається освоєння тих витрат, які накопичуються протягом року. Зазвичай їх не встигають реалізовувати", – сказав Пишний.

За його словами, що до цього Нацбанк і прагнув, переходячи до керованої гнучкості курсу – повернення валютного ринку до звичайного режиму.

"Що ми спостерігаємо з боку чистого попиту щодо безготівкових операцій клієнтів: у жовтні він становив $97 млн (на добу, – ред.), у листопаді – $61 млн, із третьої декади листопада ми спостерігаємо збільшення. А в грудні середній показник – $70 млн. Збільшення попиту зумовлює більш активну участь НБУ на ринку", – додав заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Як повідомлялося, НБУ за підсумками торгів 13 грудня опустив офіційний курс гривні до мінімального в її історії рівня – 37,0245 грн/$.

На готівковому ринку 12 грудня гривня після кількох днів зниження сумарно приблизно на 30 коп. навіть зміцнилася на кілька копійок – до рівня 37,65 грн/$.

Таким чином, скасування Нацбанком 1 грудня обмежень для банків і фінкомпаній на продаж готівкової валюти населенню привело до помітного скорочення спреду між курсами на міжбанку і в обмінниках.

Національний банк України (НБУ) у листопаді продав на міжбанківському ринку $2,46 мільярда, а купив – лише $40 мільйонів. У жовтні чистий продаж валюти Нацбанком сягав $3,34 млрд.

Автор: Михайло Орлюк