ДБР передало до суду справу про закупівлю неякісних бронежилетів на 1,4 мільярда гривень

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років

Працівники Державного бюро Розслідувань завершили розслідування стосовно колишніх високопосадовців Міністерства оборони України, які закупали неякісну амуніцію для військових, йдеться 17 квітня на сайті відомства.

Обвинувальний акт направлено до суду, зазначили в бюро.

«Колишні заступник міністра оборони, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, т.в.о начальника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів, а також т.в.о начальника центрального управління контролю якості Міністерства оборони України підозрюються у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, що спричинило тяжкі наслідки на 1,4 мільярда гривень та у розтраті понад 222 мільйонів гривень», – вказано у повідомленні.

За даними слідства, ексзаступник міністра оборони лобіював укладення договорів про постачання амуніції для військових: бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних Сил України за завищеними цінами та низької якості на загальну суму понад 1,4 мільярда гривень.

«У другому епізоді фігуранти замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. У результаті Збройні Сили України отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю», – наголошують правоохоронці.

Колишнім посадовцям було повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та розтраті майна в особливо великих розмірах. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Імен фігурантів у ДБР офіційно не називають.

25 січня минулого року Олексій Резніков повідомив членам антикорупційного комітету Верховної Ради, що директора департаменту закупівель у Міністерстві оборони Богдана Хмельницького відсторонили від обов’язків у грудні минулого року, а нещодавно звільнили.

Крім того, заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку.

1 лютого 2023 року правоохоронці повідомили ексзаступнику міністра оборони підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.

2 лютого 2023 року суд обрав Шаповалову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Форум