В Ірпені родина полеглого воїна отримала будинок, надрукований на 3D-принтері

В Ірпені родина полеглого воїна отримала будинок, надрукований на 3D-принтері

Поблизу Ірпеня завершилося будівництво першого в Україні житлового будинку, надрукованого за допомогою першого українського будівельного 3D-принтера компанії 3D UTU, який отримала родина полеглого захисника

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Цей будинок став новим домом для родини Березових, яка втратила свою домівку та батька сім’ї через війну. Проєкт реалізували завдяки ініціативі "Об’єднані заради допомоги" БФ "Обійми нації". До ініціативи долучилися більше 100 партнерів.

У 2022 році сім’я пережила подвійний удар – голова родини Ярослав Березов загинув у боях під Бахмутом, а будинок був знищений росіянами ще під час окупації Ірпеня.

Новий будинок родини Березових збудований на місці зруйнованого ворогом. Це – не просто споруда. Це символ надії на нове життя, на яке так заслуговує ця родина. І дуже символічно, що напередодні здачі будинку, два тижні тому, в їхній родині сталася щаслива подія – народився новий маленький українець!

– ділиться Інна Фурман, СЕО 3D UTU та очільниця БФ "Обійми нації".

Будинок площею 130 м² надрукували за 58 мотогодин. Для будівництва використали 72 тонни спеціальної цементно-піщаної суміші швидкого застигання. Її спеціально для цього проєкту розробили у співпраці з Henkel під брендом Ceresit. 18 липня вже готовий до заселення будинок у с. Михайлівка-Рубежівка Ірпінського району повністю безкоштовно передали родині Березових.

Цей будинок для нас – більше ніж просто стіни та дах. Мої доньки і я тепер маємо місце, яке можемо назвати домом знову, безпечний притулок та сімейний простір, який ми почнемо наповнювати любов’ю і пам’яттю про Ярослава,

– розповіла Наталія Березова, дружина загиблого воїна.

Планування враховує всі нормативні вимоги до житла, а також сучасні уявлення про комфорт та домашній затишок. Простора вітальня, три спальні, кухня-студія, а також низка побутових приміщень мають всі необхідні комунікації та повністю готові до проживання родини. Проєктували будинок із врахуванням наших реалій – одна з кімнат має подвійне призначення та посилений рівень безпеки й буде слугувати родині прихистком під час ракетних загроз.

Ми щасливі повернути цій чудовій родині втрачене відчуття дому. Завдяки використанню будівельних 3D-принтерів та технологій, вже зараз ми маємо можливість відбудовувати житлові будинки, що враховують вимоги часу до безпеки. І робити це швидше та надійніше, ніж будь-коли раніше. Поки росія продовжує свої спроби знищити все в Україні, ми її відбудовуємо,

– сказала Інна Фурман.

Загалом в Ірпені пошкоджено або зруйновано тисячі приватних будинків. Ірпінь сьогодні є лідером відбудови в Україні. І цей будинок – яскравий приклад того, як технології можуть допомогти відбудовувати наші громади, зруйновані війною. Ми пишаємося тим, що Ірпінь став першим містом в Україні, де житловий будинок надрукували за допомогою будівельного 3D-принтера. Я впевнений, що Ярослав зараз спокійний за своїх дівчат, що у них є житло. Разом побудували будинок, разом відбудуємо Україну, разом переможемо,

– зазначив Олександр Маркушин, мер Ірпеня.

Довідка:

3D UTU – це українська компанія, що винайшла перший вітчизняний будівельний 3D принтер. Невелика вага (2,1 т) та інноваційна конструкція дозволяють легко переміщувати його по будівельному майданчику, а час на розгортання/згортання займає до 3 годин. Цей 3D-принтер поєднує в собі прецизійний механізм, змішувальну систему та програмне забезпечення власної розробки, що забезпечує високоточний швидкісний друк. Для старту будівництва, окрім самого обладнання, потрібні лише електроенергія, вода та спеціальна бетонна суміш від компанії "Хенкель Баутехнік" та ТМ Ceresit.

БФ "Обійми нації" — українська благодійна організація, що займається відбудовою житлових будинків та об’єктів соціального значення в Україні, що постраждали внаслідок війни. Фонд приділяє особливу увагу сучасним технологіям та 3D будівництву, як ключовому інструменту для швидкої та ефективної відбудови. “Обійми нації” активно співпрацюють з будівельними компаніями в Україні та за кордоном, відомими архітекторами та представниками влади, щоб оптимізувати процес створення нової архітектури на місці зруйнованих об’єктів.

Нагадаймо, що до опалювального сезону в Ірпінській громаді модернізують котельні та теплотраси КПП "Теплоенергопостач".