«Укренерго» вперше показало ціни будматеріалів для захисту підстанцій від шахедів

«НЕК «Укренерго» оприлюднило кошторисні ціни будівельних матеріалів у проектах по будівництву протишахідного захисту на електричних підстанціях по Україні.

Попередньо вартість конструкцій для захисту кожного окремого трансформатора оцінено у 69 млн грн, і у подальшому ціна може змінюватись через індивідувальні особливості кожної підстанції. Однак «розцінки на роботи та ціни на матеріали будуть залишатися фіксованими», наголошують в «Укренерго».

Заробітну плату заклали у кошторис виходячи із розрахункового рівня 20 300 гривень для робітника розряду 3,8. Це значно більше, ніж раніше закладали згідно застарілих норм. Тим не менш це не дуже відповідає ризикам будівельників саме по таким об’єктам. Оскільки їм доведеться працювати на підстанціях, які рашисти ще торік обрали своїми найласішими цілями під час опалювального сезону. Тобто ризик потрапити під ракетний обстріл на підстанції набагато більший, ніж на будівництві житлової багатоповерхівки.

«Наші гроші» проаналізували ціни чотирьох основних будматеріалів, на які зараз припадає дві третини всього кошторису. (Кошторисні ціни беремо з ПДВ і без урахування доставки. Доставка у кошторисах вказується окремо для кожного товару і може різнитись залежно від географічного розташування підстанції).

Двотавр. 15,60 млн грн припадає на металеві зварні балки двотаврові по 120 тис грн/т.

На сайтах крупних продавців металопрокату зараз вказані нижчі ціни. UTMK декларує подібний товар по 89 000 грн/т. «Метінвест СМЦ» показує двотавр по 43 640 грн/т. Але показує, що «товар в дорозі».

Однак лінійне порівняння двотаврів для «Укренерго» з тим, що декларують у магазинах, – дещо некоректне з двох причин.

По-перше, для захисту підстанцій потрібні нестандартні двотаврові балки, виготовлені саме для того, щоб забезпечувати міцність при ударах «шахедами». Тобто їхня якість має бути набагато кращою, ніж у звичайних балок. І велика потреба у цьому досить специфічному товарі в Україні виникла різко. Звідси слідує по-друге.

По-друге, в Україні виробництво двотавра втрачено через окупацію Донбасу. За даними «Наших грошей» від учасників ринку, основні виробники подібних металевих виробів для України можуть бути в Туреччині. І в очікуванні стрибку попиту з боку України іноземні дилери відреагували збільшенням ціни під нові великі контракти.

Решта будматеріалів у цьому переліку мають вітчизняне походження і не мають розбіжностей з цінами у відкритих джерелах.

Арматура. 13,85 млн грн припадає на гарячекатану арматурну сталь періодичного профілю, клас А-ІІІ, діаметр 20-22 мм по 36 570 грн/т. З урахуванням постоплати це відповідає нинішній ціні «Метінвесту».

Бетон. 6,71 млн грн припадає на суміші бетонні готові важкі, клас бетону С32/40 по 3 900 грн/кубометр. Це відповідає ринковим цінам. Наприклад, у прайс-листі «Ковальської» бетон такої міцності зараз вказаний по ціні від 3 819 до 4 515 грн за кубометр.

Палі. 2,50 млн грн припадає на палі забивні залізобетонні марки С140.35-13У по 24 000 грн/шт. На сайті «Ковальської» є подібні шпали по 21 945 грн/шт. Але вони без букви «У» на кінці маркування, що означає «Ударостійка». Тобто вони мають коштувати дешевше від паль для підстанцій.

Держагенство відновлення ще не оприлюднювало ціни будматеріалів по своїм підрядам на укриття підстанцій. Агентство обрало підрядниками здебільшого компанії, які раніше були фаворитами «Укравтодору» по дорожнім ремонтам. У «Укренерго» (перелік підрядників) і Держвідновлення (перелік) зараз немає жодного спільного підрядника.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»