Штурман розповів про перший бойовий виліт великої війни: "В Гостомелі нас не чекали"

Штурман розповів про перший бойовий виліт великої війни:

На аеродромі у Гостомелі російський десант намагався заховатися, але вони не встигли: українські льотчики "відпрацювали" по них, "поки вони ще бігали"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Уніан".

Підполковник Сергій Вербицький розповів про перший бойовий виліт великої війни і зауважив, що "в Гостомелі нас не чекали".

В інтерв’ю LIGA.net він зазначив, що 20 чи 21 лютого вони почали заступати на чергування з виведення літаків з-під удару. "23-го я заступив. Вночі нас підняли за тривогою — сказали, куди летіти", — сказав Вербицький.

Штурман розповів, що після приземлення на оперативний аеродром вони дізналися, що Україну бомблять, про прильоти ракет по інших аеродромах. Там, де вони приземлилися, ударів ще не було.

Далі почали працювати. Нам дали задачу — вдарити по аеродрому Гостомель. Там уже висадився російський десант. Підготувалися. Заправили літаки. Полетіли виконувати,

- зазначив він.

За словами Вербицького, у цей перший виліт йому ще не до кінця вірилося, що в Україні війна, що "треба бомбити".

Остаточне усвідомлення прийшло безпосередньо перед ціллю. Ми підлітали до Гостомеля. По нас запустили ракети з ПЗРК. Там ще працювала пара наших МіГ-29. Почули інформацію з землі, що ворожа пара літаків йде на перехоплення,

— розповів військовий.

Так, вони підлетіли до аеродрому і побачили російський десант.

Багато військових. Розуміли, що якщо нам дали ціль, — там вже точно не наша піхота. Вони нас, як я зрозумів, взагалі не очікували побачити. Почали бігати, намагались заховатися. Але не встигли — ми відпрацювали, поки вони ще бігали,

— сказав Вербицький.

Водночас, коли вони вже відпрацювали, то почули від пілота з пари МіГ-29, що росіяни збили один наш винищувач. "І літак, який вижив, і ми отримали команду на повернення. Бо у росіян літаки новіші, стріляють далі. Нашим винищувачам потрібен був час, щоби трохи підлаштуватись і навчитись збивати їх розумом", — розповів він.

Вербицький зазначив:

Коли (екіпажі) цього навчилися — і з’явилася легенда про "Привида Києва", завдяки хлопцям з Васильківської бригади. "Привид Києва" — це вони".