У Німеччині підтвердили, що не висилатимуть українських чоловіків

рот,міхаель

Німеччина не буде висилати українських чоловіків призовного віку.

Про це розповів голова комітету в закордонних справах Бундестагу Міхаель Рот у інтерв’ю Укрінформу.

"Право відмовитися від військової служби закріплено в Німеччині на конституційному рівні. Тому я однозначно поділяю думку нашого міністра юстиції (Марко Бушмана, – ред.): Німеччина не видворить нікого, хто може бути призваний на військову службу в Україні", – сказав Рот.

При цьому він запевнив, що добре розуміє дискусію, яка є дуже суперечливою в українському суспільстві. З одного боку, Україна намагається зберегти життя своїх воїнів, у той час як Путін постійно примусово відправляє сотні тисяч погано навчених людей на поле бою і використовує їх як гарматне м’ясо. З іншого, Україні також потрібні солдати на полі бою, щоб захистити країну.

Говорячи про українських біженців загалом, політик спростував російські наративи про те, що німці нібито втомилися від українців, які перебувають у Німеччині, а це понад один мільйон людей.

Солідарність залишається, запевнив Рот, але визнав проблему, яка полягає в тому, що інтеграція і працевлаштування українців відбуваються не дуже добре. Парламентарій висловив задоволення, що федеральний уряд це нарешті зрозумів і хоче зменшити бюрократичні перешкоди.

Наразі в Німеччині офіційно перебуває понад 190 тис. чоловіків віком від 18 до 60 років.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що за необхідності Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо дві країни підпишуть відповідний договір.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що планує 2024 року призвати на військову службу українських чоловіків, які проживають за кордоном. Українців призовного віку від 25 до 60 років попросять з’явитися до призовних пунктів Збройних сил. За словами міністра, до тих чоловіків, які не виконають прохання, застосують "санкції".

Згодом начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Іларіон Павлюк пояснив, що таким чином міністр оборони Рустем Умєров закликає всіх українців приєднуватися до Збройних сил, але механізму покарання або юридичного тиску на чоловіків, які виїхали за кордон, немає.

Нагадаймо, через західний кордон за добу з України виїжджає близько шести тисяч чоловіків призовного віку, з них за системою "Шлях" як волонтери – по 150-200 чоловіків. Великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби. Однак останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними мамами і, скориставшись цим, виїжджають.

Як відомо, президент Володимир Зеленський заявив, що Головнокомандуючий та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч чоловіків, але для цього треба знайти додатково 500 мільярдів гривень.

Автор: Галина Ялівець