«Запоріжтрансформатор» на 10% підняв ціну трансформатора для «Укренерго»

ПрАТ «НЕК «Укренерго» 19 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «Запоріжтрансформатор» про закупівлю трансформатора за 37,24 млн грн без ПДВ (або 44,69 млн грн з урахуванням податку). У вартість закупівлі входить також послуга шеф-монтажу вартістю 0,38 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 березня 2024 року виробник має поставити для підстанції «Першотравнева» у Дніпропетровській області силовий трансформатор ТДТН63000/150-70 У1 з авансом 80%.

Потужність замовленого трансформатора становить 63 МегаВольтАмпери. Отже, його питома вартість складає $19,2 тис за один МегаВольтАмпер (далі – МВА) потужності.

Під час атак Росії на енергосистему України, у січні 2023 року «Укренерго» замовляло «Запоріжтрансформатору» трансформатор такої ж потужності ТДТН-63000/150-У1 для підстанції «Павлоградська» за 33,98 млн₴ Та закупівля проводилась без ПДВ. І без урахування податку січнева ціна була на 10% меншою від нинішньої ціни.

Виявилось, що підняття ціни було ініційовано самим «Запоріжтрансфотором».

Після січневої закупівлі «Укренерго» двічі оголошувало торги на придбання трансформатору для «Першотравневої» по ціні тендера для «Павлоградської» – за 33,98 млн грн (без ПДВ). Але в обох випадках закупівлі зрештою не відбулись.

У квітні на тендер заявились обидва українські виробники «Запоріжтрансформатор» і «ЕЛІЗ». Але «ЕЛІЗ» хоч і виграв торги по очікуваній ціні, однак у подальшому не завантажив документи переможця і його пропозицію відхилили. А «Запоріжтрансформатор» взагалі подав пропозицію більше від очікуваної вартості – 37,50 млн грн (без ПДВ).

У червні жодна з цих компаній на тендер очікуваною ціною 33,98 млн грн взагалі не подались. Відтак в обох випадках причиною відміни торгів стала «відсутність пропозицій».

Відтак для того, щоб зрештою таки придбати трансформатор, необхідний для під час очікуваних обстрілів енергосистеми з боку Росії, «Укренерго» було змушене підняти очікувану вартість торгів до 39,59 млн грн (без ПДВ). Ця ціна враховувала «побажання» виробників, висловлених на попередніх торгах, відмінених через відсутність пропозицій.

Цього разу обидва українські виробники таки прийшли на торги і навіть зробили знижки. Але як говорилось вище, ціна переможця «Запоріжтрансформатор» все рівно виявилась вищою на чверть, від тієї, що була взимку – 37,24 млн грн без ПДВ. І це фактично відповідало квітневій пропозиції заводу, коли він виставив пропозицію 37,50 млн₴

Засновниками запорізького ТОВ «ЕЛІЗ» є Едуард Сапожніков, Михайло Дьяченко, Віталій Пустовий і ТОВ «Січ-98» Тетяни Сапожнікової і Михайла Дьяченка. На сайті заводу сказано, що його виробничі потужності дозволяють виготовлення широкої номенклатури силових трансформаторів у діапазоні потужностей до 63 МВА, але в таблиці напроти трансформаторів типу ТДТН вказана потужність лише до 40 МВА. У тендерній документації вимагався досвід виготовлення силового трансформатора класом напруги 110 кВ або вище за останні п’ять років. Суперник довів, що в 2021 році поставив ТОВ «Схід Енерго Сервіс» трансформатор ТМН-4000/110-У1 за 4,30 млн₴

Стосовно «Запоріжтрансформатора» у 2019 році порушена справа про банкрутство. Завод належав Костянтину Григоришину, який давно покинув Україну після того як за рішенням суду віддав частину бізнесу Вадиму Новинському. В листопаді 2022 року підприємство як стратегічно важливе передали в управління Міноборони до завершення військового стану.